Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Terug naar overzicht
Sport in de tbs

30 apr 24

Sport in de tbs

- We bekijken hoe sport onderdeel is van de behandeling.

Sport speelt een essentiële rol binnen de tbs-kliniek om de overgang naar de maatschappij voor patiënten makkelijker te maken en beschermende factoren te vergroten. Maar hoe wordt sport precies ingezet binnen deze omgeving en welke impact heeft het op de patiënten?

Intake en begeleiding naar sport

Bij binnenkomst van een nieuwe patiënt wordt door het behandelteam gekeken naar de wensen en mogelijkheden op sportgebied. Na een intakegesprek wordt in overleg met de patiënt een programma opgesteld. Hierbij wordt meegenomen wat de ervaringen van de patiënt met sport zijn en bijvoorbeeld of er medische aspecten zijn waar rekening mee moet worden gehouden. Ook wordt er gekeken of de patiënt beter individueel begeleid kan worden of dat het iemand is die in een groep past. Hier hebben patiënten zelf vaak ook een mening over. Aan de hand daarvan wordt een programma gemaakt, per patiënt kan dit programma heel wisselend zijn. Onder de activiteiten vallen bijvoorbeeld individuele fitnesssessies of zwemmen, maar het kunnen ook teamsporten zijn zoals voetbal en volleybal.

Diversiteit in doelen en activiteiten 

Elke patiënt heeft verschillende behoeften en doelen bij het deelnemen aan sport. Sommigen hebben nog niet een idee van wat ze leuk vinden. Voor hen is sport een stukje identiteitsontwikkeling. Daarnaast kan het ook voor ontspanning zorgen. Het is een laagdrempelige manier om bezig te zijn na heftige therapieën. Sport kan ook behandelinhoudelijker zijn, zoals het werken aan sociaal contact, het omgaan met winst en verlies of het aangeven van grenzen.

Sport als behandeling en integratie

Sportlessen worden opgenomen in de behandeling en kunnen helpen bij een betere aansluiting op de samenleving. Patiënten hebben zelfs de kans om diploma's te halen, bijvoorbeeld in fitness of zwemmen. Dit kan hen praktisch helpen en motiveren voor verdere stappen in de maatschappij.

Er zijn diverse voorbeelden waarbij sport een grote rol heeft gespeeld in de behandeling. Van patiënten die aanvankelijk weinig interesse toonden maar langzaamaan betrokken raakten, tot diegenen die zich na een individuele begeleiding in groepsactiviteiten deelnamen.

Samenwerking met sportverenigingen

Binnen de forensische zorg zijn vaste contacten met sportverenigingen erg belangrijk. De Sportcoalitie Utrecht, waar de Van der Hoeven Kliniek onderdeel van is, met als voorbeeld Sport voor een Toekomst, biedt laagdrempelige sportactiviteiten aan waarbij patiënten kosteloos kunnen deelnemen. Dit biedt niet alleen een sportieve uitlaatklep maar verhoogt ook de beschermende factoren, zonder financiële druk.

De toekomst: integratie en herstel

Het uiteindelijke doel is dat sport niet alleen als therapie dient, maar ook bijdraagt aan herstel en integratie in de maatschappij. Door het vergroten van beschermende factoren en het aanleren van sociale vaardigheden, wordt een stap gezet richting een succesvolle terugkeer naar de samenleving. Naast interne sportactiviteiten worden ook externe sportevenementen en -verenigingen bezocht. Het doel is om patiënten te laten wennen aan situaties buiten de kliniek en om hen te ondersteunen bij het vinden van geschikte sportverenigingen in de omgeving.

Het toevoegen van sport aan de tbs-behandeling opent verschillende deuren voor patiënten. Het helpt niet alleen bij persoonlijke groei, maar ook bij het sociale contact en het weer meedoen in de maatschappij.